GRONDWERK

Meer dan eens is de vraag wie leidt nu eigenlijk wie? Het leiden van je paard is niet alleen je paard van de ene plek naar de andere plek kunnen brengen, maar gaat ook om het (h)erkennen van signalen, vertrouwen en duidelijkheid. Kort gezegd: communicatie.  

Maar hoe creëer je nou de juiste communicatie? 

Wij kunnen van een paard niet verlangen dat het onze taal leert, maar wij zijn wel in staat om de taal van het paard te leren en zo een fantastische basis te vormen voor een goede verstandhouding.

Paardentaal is lichaamstaal en grondwerk biedt een ideale mogelijkheid om hiermee aan de slag te gaan.

DUBBELE LANGE LIJNEN

Er zijn verschillende redenen om aan de slag te gaan met de dubbele lange lijnen.

Het vormt een ideaal hulpmiddel wanneer je paarden begint met inrijden. Op deze wijze kan je vanaf de grond al een paard leren wat bepaalde hulpen betekenen. Daarnaast komt de inwerking op het paard, net als bij het rijden, van achteren in plaats van bij het longeren aan een enkele lijn vanaf de zijkant. Daarbij kan je je paard laten wennen aan de druk van het bit op de lagen.

Tevens is het gewoon ook een leuke en goede afwisseling voor je paard. Je hoeft niet steeds op de volte te blijven, maar je kan ook rechte lijnen lopen of lekker kriskras door de bak.  

SCHRIK- EN OBSTAKELTRAINING

Paarden zien en beleven de wereld anders dan mensen. Ze krijgen te maken met situaties die van hun natuur uit ongewoon zijn. Dit levert paarden stress op. Deze stress is voor zowel paard als eigenaar niet fijn en kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties. 

Het is onze verantwoordelijkheid om paarden te leren omgaan met deze situaties. De focus ligt hierbij niet aan het wennen aan een bepaalde situatie, maar bij het leren omgaan met een bepaalde situatie. 

Op deze wijze leert je paard anders om te gaan met de stress. Je paard wordt daardoor zelfverzekerder en meer ontspannen. 

TRAILERLADEN

Voor veel paarden is dit een behoorlijke uitdaging. Gezien vanuit het perspectief van het paard is dat ook niet zo gek. Een paard is een kudde- en een vluchtdier, die graag alles wil overzien. Een trailer is dan het tegenovergestelde van waar een paard zich prettig bij voelt.

Daarnaast zijn er nog vele andere aspecten waardoor trailerladen moeilijk kan zijn voor je paard. Zoals een andere ondergrond of een lage doorgang, maar ook teveel druk op de lijn, het niet hebben van de juiste balans, alleen op pad moeten, geluiden, of het rijgedrag van jezelf of van anderen kunnen van invloed zijn. 

Tijdens een training trailerladen gaan we opzoek naar wat jouw paard moeilijk vindt. In kleine stapjes en met allerlei tips en trics gaan we aan de slag om je paard weer op de juiste wijze op de trailer te krijgen.

Na een sessie krijg je huiswerk mee om zelf aan de slag te gaan. Het aantal sessies is afhankelijk van wat het probleem is, hoeveel en hoe consequent je zelf oefent en wat je uiteindelijke doel is.

Je dient zelf voor een auto met trailer te zorgen.  

(OPNIEUW) INRIJDEN

Een paard zadelmak maken betekent alleen maar dat een paard gewend is aan een zadel op zijn rug.

Tijdens het inrijdproces wil je je paard meer bieden, dan alleen het wennen aan een zadel. Er komt namelijk zoveel meer bij kijken.

Het is erg belangrijk dat je paard zelfverzekerd en ontspannen het hele proces doorloopt om zo een stabiel fundament te leggen voor de toekomst. Hier geldt zeker: een goed begin is het halve werk. 

Met behulp van grondwerk leren we het paard op een positieve manier en in kleine stapjes om te gaan met de dingen die je van hem vraagt.

Er wordt dus nooit in één keer een zadel op de rug van je paard gelegd, maar we nemen de tijd voor een goede voorbereiding. Op deze wijze blijft het voor je paard behapbaar.

Alles wordt vanaf de grond aangeleerd, zodat het voor je paard makkelijker wordt om een vertaalslag te maken naar het rijden.

Voor nu is het alleen mogelijk om op je eigen locatie je paard in te (laten) rijden.

GEDRAGSTRAININGEN

Uitdagingen kunnen heel uiteenlopend zijn. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Je kan geen halster om doen bij je paard;

Je paard tilt zijn voeten niet op;

Je paard wil niet op de spuitplaats;

Je paard is bang voor paraplu’s;

Je paard blijft niet staan met opstappen;

Je paard is bang voor geluiden;

Je paard wil niet worden geschoren;

Je paard wil het bit niet aannemen;

Je paard is niet te vangen uit de weide;

Je paard heeft verlatingsangst;

Je paard heeft voernijd;

Je paard heeft moeite met andere ondergronden.

Heb jij één van deze problemen of heb je en ander probleem waarmee je aan de slag wil? Neem dan gerust contact op!

Let op! Het kan zijn dat gedragsproblemen voortkomen uit lichamelijk ongemak door pijn in het lijf of blokkades. Het is verstandig dit voor aanvang van een training uit te sluiten. 

KvK 82428530 – Equifriendly gedragstrainingen